Bir ayrılık ya da bir boşanma sürecinde boşanmanın şekli, kimin boşanmak istediği, boşanma sebebi her iki taraf üzerinde farklı etkilere yol açmaktadır. Terk edilen taraf, boşanmanın öncüsü olan tarafa göre daha fazla etkilenebiliyor. Her boşanma sonrasında taraflardan biri ya da her ikisi tarafından inkâr süreci durumu kabullenememe süreci olabiliyor. Sonraki aşamalarda ise kişilerde suçluluk psikoloji ortaya çıkabiliyor. Suçlama aşamasından sonra kişinin öfkesi karşı tarafa yönelebiliyor. Zamanla kişide durumu kabullenme ve bununla başa çıkabilme becerisi gelişiyor. Bu şekilde olduğu takdirde sağlıklı bir boşanma sürecinin atlatılacaktır. Ancak bazı durumlarda kişi bu problemi tek başına aşmakta zorluk çekebiliyor.
Boşanma sonrasında erkek ve kadının olaydan etkilenme şekli farklı farklıdır. Ancak boşanma her halükarda kadını da erkeği de olumsuz bir şekilde etkileyen süreçtir. Eğer çocuk da varsa boşanma süreci taraflar arasında daha zor bir hal alıyor.
Boşanma sürecinden sonra nafaka davası, velayet davası gibi hukuki süreçler de yine boşanma sonrası sürecin daha sıkıntılı geçmesine sebep olabilmektedir.
Boşanmış çiftlerin hem kendilerinin hem de çocuklarının psikolojilerini korumak adına profesyonel destek alarak süreci atlatmaya çalışmaları, devam eden hayatlarına uyum sağlamaları adına önemlidir.