Hemen hemen hepimiz hayatımızın bir döneminde travmatik bir olay yaşarız. Bazen kişi bu travmatik olayların etkisinden uzun süre çıkamazken bazen de kısa sürede olayın etkisinden kurtuluruz. Ancak pek çok insan travmanın olumsuz etkilerini hayatları boyunca yaşayabilir. Sevilen birinin ölümü, aile içi şiddet, taciz, tecavüz, araba kazaları, hastalık, doğal afet ya da yaralanma gibi zorlayıcı yaşam olayları kişilerde travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir.
Travmatik olaylar beynin tepkisi olarak da bilinen alarm sistemini aktive eden tehlike ve çaresizlik duygularına sebep olur. Kişide gerginlik, uyku problemi, yeme problemi, kâbuslar, titreme ve benzeri semptomlar görülebilir. Travma sonrasında görülen bu semptomların bir aydan fazla sürmesi Travma Sonrası Stres Bozukluğu olarak kendisini gösterir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan kişiler zayıf psikolojiye sahip kişiler değildir. Travma sonrası stres bozukluğu tehlikeli olaylarla başa çıkmamızı sağlayan bazı mekanizmaların bozulmuş olmasından kaynaklanır ve bu mekanizma tedavi edilebilir. Eğer Travma Sonrası Stres Bozukluğundan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken bir akıl sağlığı uzmanına danışmak olacaktır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu için psikolojik tedavi çok önemlidir.