Ergenlik dönemi hemen herkesin bildiği gibi gençler açısından biraz sarsıntılı, zorlu ve problemli bir dönemdir. Bu dönemde gençte cinsel kimlik gelişimi, kişilik gelişimi ve duygusal değişimler oluşmaya başlar.
Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe bir geçiş dönemidir ve bu dönemde çocuk gençliğe adım atarken kendi kişiliğini ve kimliğini inşa etme çabası içerisine girer. Bu süreçte çevresel, bireysel ve biyolojik değişimler bir arada yaşanır ve ergenlik dönemi tam bir “fırtına ve stres dönemi” haline gelir.
Ergenlik döneminin problemli yaşantıları arasında cinsel problemler, kimlik bunalımı, okul ve arkadaşlarla ilişkiler konusunda sorunlar, kişilik gelişiminde ve duygusal gelişimde problemler olabilir.
Ergenlik dönemi problemleri sadece gençleri değil ailelerini de etkileyen sorunlardır. Dolayısı ile ergenlerle alakalı sorunların çözülmesi ve kalıcı olması adına ailelerle işbirliği içerisinde hareket edilir.
Ergenlik dönemi problemleri ile çalışmak farklı hassasiyet ve özeni gerektirir. Çünkü bu dönem insanoğlunun gelişim döneminin en çalkantılı geçiş evresidir.