Sosyal Fobi, kişinin karşısındaki insanlar tarafından yargılanacağı ve eleştirileceği korkusundan ötürü kendini ifade etmekten çekinmesidir. Sosyal fobi alanında sorun yaşayan insanlar genellikle küçük düşmekten, aşağılanmaktan korkarlar. Toplumumuzda en sık rastladığımız rahatsızlıklardan biri olan sosyal fobi bir kaygı bozukluğudur.
Sosyal fobide kişide yüz kızarması, el titremesi, gerginlik, çarpıntı, kekemelik, unutkanlık, donakalmak gibi belirtiler olabilir.
Sosyal fobi kendini farklı şekillerde gösterir. Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan insanlar toplum içerisinde konuşmaktan çekinebilirler. Biri varken konuşamamak, yazı yazamamak, bir iş yaparken başkası tarafından izleniyor olmaktan rahatsız olmak gibi durumlarda ortaya çıkar. Eğer kişide bunlardan sadece bir tanesi varsa özgül sosyal fobi, eğer birden fazlası varsa yaygın sosyal fobi diyoruz.
Sosyal fobi Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi ile çözülebilecek % 100 tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Önemli olan kişinin bu sorunu kabul edip tedavi olmayı kabul etmesidir.